Wedstrijdverslag: Barca wint met 5-1 en lijkt lot Lopetegui te bezegelen

Real Madrid verloor vandaag zijn derde uitwedstrijd in La Liga op rij. Barcelona won enigzins geflatteerd met 5-1 aangezien ook Real voldoende kansen heeft gehad. De 2-2 hing lang in de lucht maar een magisch laatste kwartier van de thuisploeg bracht Real op de knieën.

Lopetegui wist van te voren dat de uitslag van vandaag tegen zijn ex-werkgever (hij keepte ooit 10x voor de Catalanen) erg belangrijk zou zijn voor het mogen aanblijven als coach van de Koninklijke. Florentino Perez heeft in het verleden namelijk vaker coaches na een matige reeks met daaropvolgend een verloren Clasico ontslagen.

De laatste keer dat Barcelona in Camp Nou van Real Madrid won was in 2015. Het werd toen 2-1 voor de thuisploeg. Sinds Messi in dienst is van de Catalanen mistte hij slechts twee officiële Clasico’s en toen lukte het Barcelona niet om te winnen. Vanavond lukte dit echter wel en kijkt de Koninklijke nu al tegen een achterstand aan van zeven punten.

In de 10e minuut bracht Coutinho de stand op 1-0 voor de thuisploeg maar die stand werd negen minuten later, door risicovol verdedigen, bijna verdubbeld maar Courtois redde met een gestrekt lijf voortreffelijk. De Koninklijke leek hiermee wakker geschut en dreef de thuisploeg vervolgens steeds verder naar achteren.

In de 28ste minuut versierde Suarez tegen de verhouding in een penalty die hij vervolgens zelf benutte (2-0). De arbiter wilde er eerst niet aan geloven maar de VAR besloot anders. Sierd de Vos was het ook na een slowmotion herhaling niet eens met de VAR wat aangeeft dat Suarez steeds beter wordt in zijn acteerkwaliteiten. In de rust bleek ook dat zowel Jack van Gelder als Louis van Gaal dit geen penalty vonden.

In het laatste kwartier schakelde Real Madrid naar een meer verdedigende tactiek om te voorkomen dat Barcelona nog verder uit kon lopen. De ploegen gingen daarom met dezelfde stand de kleedkamers in alwaar Lopetegui zijn manschappen moest zien te inspireren voor een wederopstanding.

Rafaël Varane bleef in de kleedkamer achter en werd vervangen door Lucas Vázquez.

Vijf minuten na rust scoorde Marcelo de aansluitingstreffer (2-1) door een beheerste balaanname op de borst en vervolgens goed binnen te schieten. Weer vijf minuten later knalde Modric de bal vol op de rechterpaal en kwam Barcelona goed weg. De thuisploeg leek compleet de weg kwijt en het was wachten op de gelijkmaker. In de 60ste minuut raakte Suarez echter ook de paal waardoor de partij qua spelbeeld weer een beetje in evenwicht leek.

Een rush van Lucas bracht Benzema in de 68ste minuut in stelling maar die kopte de bal op zijn beurt nét over het doel van Ter Stegen. In de 75ste minuut voerde Barcelona een counter uit en kopte Suarez hard raak en liet Courtois hiermee voor de derde keer de bal uit het net vissen (3-1). Deze tegentreffer was mede de schuld van Lopetegui aangezien hij de spelers opdroeg na een mislukte Real-aanval te blijven staan waardoor ze niet goed gepositioneerd stonden bij die snelle counter.

De tegenvallende Bale werd een paar minuten later vervangen door Asensio en een paar minuten daarna werd Marcelo door een blessure vervangen door Mariano. Lopetegui speelde hiermee een gedurfde kaart met drie aanvaller.

Mariano die het nummer 7 van Cristiano had overgenomen stond nog geen minuut in het veld of Suarez scoorde zijn derde doelpunt van de avond (4-1). Real was zichtbaar gebroken want Vidal kopte een paar minuten later de 5-1 binnen wat tevens de eindstand was.

Het einde van het tijdperk Lopetegui lijkt hiermee bezegeld. Gracias Y Adios!