Geld klots tegen de plinten van het plafond

Wellicht een rare titel maar in bovenstaande grafiek (bedragen in miljoenen) is duidelijk te zien dat Florentino Perez tegenwoordig de hand op de Madrileense knip houdt. De grafiek illustreert de jaarlijkse verschillen tussen de kosten van de aankopen en de opbrengsten uit de verkopen van spelers.

Tegenstanders van de Koninklijke roepen al jaren dat onze club een koopclub is. Sinds het aantreden van coach Zinedine Zidane zien we echter dat dit patroon is doorbroken! Vorig seizoen sloten we af met een klein positief resultaat qua transferhuishouding (+ 7,5 miljoen) en in dit lopende seizoen staan we maar liefst 78 miljoen in de plus qua transfers. Dit is zeer uniek en met alle andere jaarlijkse inkomsten erbij (merchandise, marketing en ticketverkoop) kan Real Madrid met gemak 200 miljoen investeren in nieuwe spelers zonder verplichting om eerst eigen spelers te verkopen. We zijn dus op en top gezond!

De grafiek zet de transferresultaten van de afgelopen jaren van Real Madrid naast die van Barcelona en wat opvalt is dat de Catalanen de laatste jaren fors meer verlies lijden qua transferresultaten. En al die miljoenen uit Quatar voor Neymar dan? Simpel: Allemaal gebruikt om eerdere verliezen van dat seizoen te compenseren én nieuwe aankopen te doen!

Financieel staan we er dus top voor maar sportief niet bepaald!

Vraagstelling: Moeten we méér geld uitgeven om weer echt succesvol te worden of Zidane juist de tijd geven om met het huidige team door te bouwen?